Forældre bør ta’ ansvar for børns medievaner

Journalist Lisbeth Krabbe har taget hul på sit første år som leder af forældreguiden kidsandmedia dk.
– Hvor skal forældre henvende sig for at få gode råd om børns mediebrug? Jeg brænder for, at kidsandmedia dk kan være en guide til forældre og fagpersoner, siger foreningens daglige leder, Lisbeth Krabbe.
Hun har kun få måneder på posten i foreningen, der er en aflægger af det norske Barnevakten. Der er også afdelinger i Holland, England og USA.
Lisbeth Krabbe er uddannet journalist fra Universitetet i Bruxelles og har de seneste ni år været familiekonsulent ved mediebrugerorganisationen KLF, Kirke & Medier.
Så hun ved, hvad hun snakker om. Og hun er allerede booket til en masse foredrag i skoler og foreninger om mobil, spil, internet og digital mobning. Forældre og skolelærere vil gerne vide, hvordan de kan hjælpe børn med at blive bevidste og kritiske mediebrugere.

Mediemylder

Og der er brug for rådgivning i dagens mediemylder:
– Da jeg var en lille pige, bestod tv-tilbuddet af én kanal. DR sendte kun 20 minutter dagligt omkring kl. 18.30 – i sort-hvid, fortæller Lisbeth Krabbe og fortsætter:
– Vi spurgte, om vi måtte tænde tv’et, og vi vidste på forhånd, hvad vi skulle se. Ingen familier, jeg kendte, havde mere end et tv-apparat. Vi fik et i 1968. Udover børne-tv kan jeg huske, at min familie samledes om ”Næste uges tv”, et underholdningsprogram med Otto Leisner. Det var lørdagsunderholdning, så det battede, når vi sad tæt alle fem i sofaen.
I dag er medievirkeligheden langt mere fragmenteret og kompliceret.
– Børn er i dag omgivet af flere impulser, muligheder og budskaber end nogen anden generation før dem. For mine egne børn er internet, mobiltelefoner, spillekonsoller og en række film og tv-kanaler en selvfølge.
Børn har mere end nogensinde brug for voksne til at guide dem til selv at vælge i det uendeligt store medieudbud.
Hvordan gør vi vore børn til bevidste mediebrugere, når det fx gælder tv? spurgte vi, og Lisbeth Krabbe kommer hurtigt med gode råd:

5 gode råd

1. Placer tv-apparatet i et fællesrum. På den måde er det meget lettere for forældrene at følge med i, hvad børnene ser, hvor meget de ser, og hvordan de oplever det, de ser.
2. Se tv sammen med børnene. Tag initiativ til at se gode film og programmer sammen, og lad børnene opleve, at tv kan være en social og nyttig familieaktivitet.
3. Tal med dine børn. Inviter dem til at tale med dig, hvis de oplever noget ubehageligt, trist eller frastødende på tv.
4. Vær et forbillede. Lad ikke heltene på tv og i film blive de vigtigste rollemodeller i børnenes hverdag. Vær synlig, lyt til børnenes behov og interesser. Og husk, at børn lærer meget af forældrenes egne tv-vaner.
5. Vær tydelig. Følg med i, hvad der sendes, og vær tydelig omkring, hvilke grænser I har derhjemme. Variér grænserne efter børnenes alder.
Foreningen kidsandmedia dk lancerede i oktober 2010 en veludbygget hjemmeside med nyheder, spil- og filmanmeldelser, pædagogiske tips og forslag til samtaleemner for forældre og børn. Se den på www.kidsandmedia.dk.